Det man letar efter när man ska köpa en ny vinterjacka är främst hur varm den är och hur väl den kan hålla dig torr. Vinterjackan kan vara den avgörande skillnaden för upplevelsen i till exempel skidbacken eller ute på de frusna sjöarna. Det finns huvudsakligen två val av material man bör ställa sig till – Dun eller syntet. I den här texten tas dunets egenskaper upp.

Dunets egenskaper

I förhållande till vikten ger dunet den överlägset bästa värmen. Den är också väldigt lätt att göra liten, vilket kan vara viktigt om den ska packas ner i en trång väska. Det här materialet är för dig som ska vistas i en väldigt stark kyla och utförande krävande aktiviteter där en låg vikt prioriteras.

Största nackdelen med en vinterjacka med dunfyllning är att materialets isolationsförmåga kraftigt försämras när jackan utsätts för fukt. Om man väntar sig dåligt väder med regn, bör man alltså avstå från att ta på sig dunjackan.

En annan nackdel med dunjackan är att den är mer känslig för dålig förvaring och felaktig hantering när det till exempel gäller tvättning. Dun är alltså materialet för dig som ska vistas i mycket stark kyla där luften är torr (vilket den ju är i låga temperaturer). Överlag är en bra dunjacka också riktigt bekväm. Komforten som kommer med en dunjacka av hög kvalitet är det ganska få plagg som kan slå.

Bra att veta

I en dunjacka är det alltid en blandning av en viss mängd dun och fjädrar. Ju högre andel dun det är, desto varmare är jackan och vanligtvis ökar också kvaliteten på jackan med den andelen. Försök alltså hitta en jacka som har en hög del av dun och en mindre andel fjädrar för att göra ett bra köp. Titta igenom Outdoorexpertens utmärkta jacksortiment, vi kan nästa lova du hittar något som passar.