Vad gör man egentligen vid ett överfall? Sådana situationer kan se väldigt olika ut, och det är inte alltid läge att försvara sig själv rent fysiskt. I många fall är det faktiskt inte en bra idé. Alla gånger har man inte heller möjlighet att fly. I regel är det dessutom lätt att frysa till, och kanske är situationen till och med så traumatiserande att man inte ens förmår skrika efter hjälp.

För att öka tryggheten väljer många att införskaffa ett överfallslarm. De kommer i många olika varianter, fabrikat och med olika funktioner. Vilket larm man bör skaffa beror på faktorer som ålder, budget, ljudnivå och hållbarhet. Här talar vi mer om just bland annat dessa faktorer.

Hållbarhet

Att ett överfallslarm är hållbart är viktigt. I en farlig situation, när larmet är aktiverat och tjuter, bör inte gärningsmannen kunna tysta det genom att kasta det i marken eller stampa på det. Titta på recensioner och rådgör med kunniga för att hitta ett överfallslarm som faktiskt håller. Det må kosta lite mer, men det är en viktig egenskap att ta hänsyn till.

Ljudnivå

Ljudnivåerna kan skilja sig ganska mycket åt mellan olika överfallslarm. Givetvis bör det vara högt.  Tillverkare har vissa begränsningar att förhålla sig till när det gäller detta, men klart är att det finns vissa som tjuter högre än andra. Leta efter ett överfallslarm som ljuder så högt att det är hörbart från ett stort avstånd.

Aktivering

Hur ett överfallslarm aktiveras varierar en hel del. Det finns larm där du drar ut en liten pinne, medan andra börjar tjuta när du trycker på en knapp. Vad som är mest behändigt och praktiskt i en nödsituation råder det olika åsikter om. Många föredrar dock en metod för aktivering som är så enkel och intuitiv som möjligt.

När vistas du i utsatta situationer?

Joggar du ofta ensam på kvällen? Eller jobbar du sent och behöver gå mellan jobbet och parkeringen ofta? Om du är den som joggar sent kan det lämpa sig väl med överfallslarm i form av ett armband. Om du är den sistnämnda kan det lämpa sig bättre att skaffa ett överfallslarm som kan sättas på samma nyckelring som dina bilnycklar.