Oletko ostamassa polkupyörää

Oletko ostamassa polkupyörää? Seuraavia seikkoja on silloin hyvä ottaa huomioon. Tarve. Jos esim tulet ajamaan pitkiä matkoja jossa paljon mäkiä ja pitkiä suoria teitä on hyvä olla monta vaihdetta. Huonokuntoisilla maalaisteillä nk mountainbike on paras. Pyöräilessä töihin paremmissa vaatteissa sähköpyörä taas voisi olla hyvä. Pyöriä on joka tarpeeseen ja kokenut pyöräkauppias osaa antaa hyviä neuvoja kun kerrot tarpeesi ja miten paljon rahaa haluat laittaa pyörän ostoon.

Att handla cykel på nätet är enkelt – men kolla upp vilka villkor som gäller gällande exempelvis frakt, retur och garanti. Det är punkter som varierar en hel del.

Fri frakt

Då cyklar är stora och otympliga kan frakten bli relativt hög. Det är däremot relativt vanligt med gratis frakt. Antingen på alla ordrar eller om man väljer att handla för en över en viss summa. Gränsen brukar du vara kring 500–800 kr vilket innebär att alla cykelinköp blir fraktfria. Når man inte upp till fraktfria gränsen bör man fundera på om något tillbehör behövs och passa på att köpa dessa för att få fraktfritt.

Prisgaranti

En del E-butiker har så kallad prisgaranti. Du kanske har jämfört priser hos flera handlare och sedan valt att handla din cykel hos en av dessa för att de hade lägsta priset. Men efter ett par dagar ser du att en annan handlare hade lägre pris – då kan du använda dig av prisgarantin. Det kan exempelvis innebära att du får mellanskillnaden mellan vad du betalade och vad cykeln kostar i den ”billigare” butiken. Ofta gäller prisgarantin 10–14 dagar efter att inköpet skett.

Kom ihåg att du alltid har 14 dagar på dig att ångra dig – oavsett om butiken har prisgaranti eller inte. Så om du ser att cykeln är billigare någon annanstans kan du handla den där och samtidigt skicka tillbaka den redan inköpta cykeln till första butiken.

Öppet köp

Du har alltid öppet köp på 14 dagar om du handlar online. Om du väljer att handla cykel hos fysisk butik finns däremot inget krav på att de måste erbjuda öppet köp. Däremot gör de flesta detta. Hur långa öppet köp som erbjuds varierar. Allt från en vecka till en månad är vanlig. Kom ihåg att cykeln ska vara oanvänd och i ursprungligt skick för att den ska få skickas tillbaka.

Fri retur

Även om det är fri frakt så är det inte säkert att det är fri retur. Med fri retur menas att du inte behöver betala fraktavgiften i det fall du önskar ändra ditt köp. Enklast är att returen sker i originalförpackningen. Kom ihåg att det är oftast är du som kund som är ansvarig för transporten. Det gäller därmed att packa noga så att inga skador uppstår.

Garanti

Hur lång garanti ingår i köpet? Du får nästan alltid garanti när du handlar cyklar men hur lång den är varierar.

Montering

Många tror att cyklar som handlas online aldrig är monterade. Men så är det inte. Du kan ofta välja att få cykeln monterad. Om den ska skickas behöver däremot pedalerna skruvas bort och styres vridas något. Det tar däremot bara någon minut att fixa till detta innan cykeln är helt ”cykelbar”.