Hemsäkerhet handlar inte bara om larm utan hur trygg du känner dig hemma i din villa. Många villaägare har valt att installera villalarm för att skydda sina hem. En villa är ofta mer blottad än ett radhus eller en lägenhet och därför kan ett villalarm vara en bra idé. Då många villor har tomt och inte står lika tätt som andra hus är det lättare för tjuvar att smyga sig på. Villor är dessutom mer blottade då de är på marknivå och har alla sidor öppna, kanske ibland mer än en ingång, vilket ger tjuvarna fler möjligheter. Det är därför extra noga att installera villalarm om du bor blottat.

Behoven av att ha villalarm varierar

Olika villaägare har olika behov av att sätta upp ett villalarm. Vare sig du vill ha det kopplat till larmtjänst eller till din egen telefon kommer ett villalarm skydda dig med en avskräckande effekt. Det kan också vara en fördel att ha ett villalarm i efterhand även om du får inbrott då det kan hjälpa dig i processen för att få försäkringspengar tillbaka, bevisföring eller hitta brottslingarna. Många villalarm är installerade med kameror vilket gör att man ibland med hjälp av bilderna kan spåra tjuvarna och hitta ledtrådar.

Vad som rekommenderas när man köper hemlarm

Innan man anlitar en firma för att komma och installera villalarm är det viktigt att tänka på vissa saker för sin egen säkerhet. Här kommer några tips på saker att tänka på kring villalarm:

  • Det är alltid viktigt att vara helt säker på att att firman är certifierad och pålitlig. Du kan kontrollera genom att efterforska själv, läsa recensioner av andra kunder och prata med de du känner.
  • Kontrollera att ditt villalarm i sig är certifierat att det också är godkänt. Kolla noga vilket år det tillverkades, vissa villalarm är utdaterade nu.
  • Om du själv inte är den som ska kontrollera ditt hus och larm bör du kolla så att ditt villalarm är anslutet till en certifierad larmcentral.

Hur säkert är ett villalarm – Falsk trygghet

Många villaägare som installerat larm invaggas i falsk trygghet om att allt nu kommer vara säkert. Man kanske släpper lite på rutinerna och det är det allra farligaste. Ett villalarm skyddar inte ditt hem från att inbrottstjuvar kan ta sig in, det kan bara upptäcka när tjuvarna väl är inne. Kontrollera därför hur dina säkerhetsrutiner är och kolla så att dina grannar kan ställa upp och hjälpa dig med att kolla till din villa då och då.