En shoppinggalleria är en nordamerikansk förkortning för ett stort inomhushallskomplex i flera våningar, vanligen med flera varuhus som förankring. Köpcentra är vanliga i alla delar av världen. De är platser dit människor går för att köpa produkter och tjänster som är särskilt marknadsförda för dem, vanligtvis inklusive kläder, leksaker, mat, kosmetika, möbler, böcker och biobiljetter.

Shoppingcenter kan delas in i strukturer med en och flera våningar. Den förstnämnda består av en enda butik på översta våningen och många butiker på lägre nivåer. Köpcentrum med flera våningar innehåller däremot butiker på olika nivåer och erbjuder ett större utbud av varor. Även om ett köpcentrum vanligen kallas köpcentrum är det egentligen inte en byggnad, utan en inre del av en byggnad som innehåller ett stort antal butiker.

Läget för köpcentrum är ett viktigt övervägande. De ligger oftast i storstadsområden, där det är lätt att få tillgång till kollektivtrafik och parkering. Köpcentra ligger också nära större motorvägar, så att bilister har lätt att ta sig till deras butiker. Köpcentrum är särskilt populärt i USA.

Shoppingcenter byggs ofta intill befintliga byggnader. Ett köpcentrum kan till exempel byggas bredvid en välbesökt stormarknad eller ett varuhus. Detta arrangemang har den fördelen att det minskar trafikstockningarna inne i köpcentret och ger kunderna lättare att söka efter de varor de behöver. Det ger också köpcentret en enhetlig image.

I de flesta länder byggs köpcentrum i planerade samhällen. De byggs ibland vid sidan av befintliga samhällen, eller till och med bredvid dem. Köpcentrum ger människor stora möjligheter att umgås och få nya vänner. Människor som bor i köpcentrum står dock inför några unika utmaningar. Närvaron av människor bredvid deras köpcentrum kan vara skrämmande för vissa människor.

Om du har funderat på att ha ett köpcentrum i ditt samhälle bör du först kolla upp för- och nackdelar. Det går inte att förneka att ett köpcentrum i ditt samhälle kommer att medföra många fördelar för ditt samhälle. Men du bör också överväga vilken inverkan det kommer att ha på ditt lokala företag. Du vill inte förlora kunder till köpcentret. Du kan ha ett framgångsrikt köpcentrum, men om folk inte kommer att besöka det för att de är rädda för köpcentret är det meningslöst.