Att välja rätt skor är både spännande och kul, men kan också vara riktigt svårt ibland. I den djungel av olika skotyper och modeller som finns därute kan man ibland behöva lite hjälp när man ska planera ett inköp – särskilt storleken är ett vanligt förekommande problem som inte alla hittar rätt på en gång med. I den här texten kommer ett par tips på hur man köper den rätta storleken.

Fötterna blir större under dagen

Bra att tänka på är att fötterna tenderar att expandera lite grand under dagen – det är alltså bättre att testa skorna vid sen eftermiddag eller mot kvällen. Har man köpt en väldigt trång sko på morgonen – kan man räkna med att den blir ännu trängre när den skall användas mot kvällen.

Ge stortårna utrymme

Det är också bra att se till att stortån har någon centimeters utrymme att röra sig inom i skon. Om inte det här utrymmet finns kommer tårna att ”gnugga” mot skons insida, vilket kan dels kan göra att skorna känns mindre bekväma, men också ge en del skavsår eller blåsor.

Säkerställ att du verkligen kan röra på tån lite grand och vicka lite på dem när du testar skon. Ett annat bra sätt att testa tå-utrymmet på är att stoppa först stoppa i foten i skon, för att sedan testa att stoppa ner ett finger mellan hälen och skons insida. Får du ner ett finger har skorna tillräckligt med utrymme för stortårna. Tänk även på att använda strumpor med vanlig tjocklek, istället för till exempel tjocka termostrumpor eller raggsockor.

Ta med stödsulor till provningen

Om du använder någon form av sulor (till exempel sulor som ger extra stöd och mjukhet), bör du ta med dig dessa in i affären så att du kan prova skon med dessa inlagda. För den som hellre köper skor på nätet är utbudet enormt. Dock kan man inte i förväg prova hur skorna passar. Det är i allmänhet enkelt att byta ut de man beställt ifall man köpt fel storlek och det är i allmänhet också gratis att skicka tillbaks skorna. För att hitta rätt modell rekommenderas de som har stort utbud. Här finns ett stort antal bra skor för trendintresserade!