När nätterna blir långa och kölden sätter in, tar mamma mus visserligen och samlar hela barnaskaran sin, men det är också dags att skaffa en riktigt bra vinterjacka. Det finns få saker som är värre än att spendera hela den kalla perioden av året i en tunn liten sak som tar in både blåst och regn som en svamp. Även om man inte anser sig vara en sådan som spenderar särskilt mycket tid utomhus, så räcker det med ett par minuter om dagen för att det ska kännas lönt att investera lite cash i en bra jacka.

Den bör naturligtvis vara varm, det är det viktigaste. Och för att den ska vara varm krävs oftast att den dessutom är både vind- och vattentät också. Dessa praktiska jackor kallas ibland för parkas. Det finns också en andra kategori av jackor som mer fokuserar på den estetiska delen av egenskaperna. De är inte nödvändigtvis så bra på att hålla ute naturens element, men de är snygga och varma nog. 

Något för den modemedvetna

För de som visserligen uppskattar att vara varma på vintern, men mer fokuserar på att samtidigt vara snygga, stavas lösningen kappa. En knälång kappa är en klassisk modell som finns i alla möjliga färger och material. Den håller rumpan varm och kan i kombination med en bra halsduk vara nästan lika varm som en parkas. Själv uppskattar jag att besöka en bra online butik och gå igenom deras utbud, Halens har gott om jackor, bra bilder och det är dessutom enkelt att beställa.

Något annat för den aktiva

De vinterjackor som är ett snäpp mer praktiska brukar ofta kosta en slant. Men om man köper en som vuxen, och håller sig på en stadig viktnivå, finns det ingen anledning till att jackan inte skulle hålla i många år. Dessutom är dessa praktiska jackor inte bara för bergsklättrare och scouter – även människor som inte ränner i naturen varje dag kan uppskatta jackan när man skrapar bilrutorna, väntar på bussen, tar en rökpaus på jobbet eller går hem från krogen klockan tre på morgonen.

Några av egenskaperna som en bra vinterjacka av den här modellen bör ha är följande:

  • Vattentät så att man slipper bli blöt.
  • Vindtät så att man slipper frysa.
  • Varmfodrad så att man slipper frysa.
  • Fickor för förvaring av allt från mobiltelefon till energi-bars.
  • Dragsnoddar så att det går att kapsla in värmen. 

Ser man till att skaffa en jacka som har egenskaperna som räknas upp ovan, så är man på god väg att överleva vintern med både förståndet och kroppstemperaturen i behåll.