Om du är på jakt efter en cykellampa att fästa fram på din cykel, finns det flera sådana att välja mellan på marknaden. Samma sak gäller om du är ute efter en röd lampa att ha bak på cykeln. Den bakre lampan fyller en viktig funktion: den gör att du blir sedd, till skillnad från den främre lampan som endast behöver lysa tillräckligt mycket för att förhindra att bilister som inte är uppmärksamma kör på dig, samt för att låta dig se vart du är på väg. Beroende på hur och var du cyklar, bör du ha olika prioriteringar vad gäller din cykelbelysnings ljusstyrka, blinkande lägen och batteritid.

Att tänka på när du köper ny cykelbelysning

Förmodligen har alla cykellampor du kan hitta i butik även ett läge där det lyser stadigt, vilket gör att det viktigaste du bör ha i åtanke är att din cykelbelysning behöver följa svensk lagstiftning. För att göra detta behöver du ha en cykellampa fram, reflexer fram och bak samt en cykellampa baktill. Idag använder sig nästan all cykelbelysning av LED-lampor, vilka på många sätt är bättre än den äldre typen av glödlampor som tidigare satt i cykellampor.

Du bör ta hänsyn till följande aspekter vid val av cykelbelysning:

  • Hur kommer du cykla? – Om du cyklar långa sträckor under kvällstid eller pendlar längs vägar med mycket trafik, kan du behöva en ljusare cykelbelysning.
  • Blinkande eller ej? – Du kan enligt lag själv välja huruvida din bakre cykelbelysning blinkar eller ej, förutsatt att den blinkar med mer än 200 blinkningar per minut. Ett pulserande ljus är därmed inte det bästa valet.
  • Synlighet i alla situationer – De flesta baklyktor ger ifrån sig ett ljust sken om du står precis bakom dem. I många situationer, särskilt i stadstrafik, kan dock trafik komma från alla möjliga håll. Det är därför viktigt att din bakre cykellampa är synlig ur en bred vinkel. Detta anknyter till den första punkten ovan.
  • Batteritid – Många bakre cykellampor har en god batteritid. Om du har tänkt cykla längre sträckor i mörke bör du dock välja en lampa med bättre batteritid.