En del har astma och en del har astigmatism. Det senare är ett fel i ögat som innebär att hornhinnan har en ojämnhet eller en ojämn krökning som gör att man inte ser ordentligt. Ljuset som kommer in i ögat studsar åt alla håll så att man inte kan fokusera blicken.

Ett alternativ för att komma undan den här defekten är att operera ögonen, skaffa glasögon eller använda toriska linser. Toriska linser är böjda efter ögats kurva och hjälper ljuset att brytas på samma ställe, så att synskärpan ställs in rätt. Formen är specialanpassad efter bärarens öga och ligger helt still på hornhinnan, så att man inte har några besvär med den.

Ska man ändå ha linser kan man lika bra slå på stort och ha lite roligt med dem och sitt synfel.

Alternativ för dig med astigmatism

Tack vare den moderna tekniken slipper man gå genom livet med synfel som stör det mesta och gör så att man inte kan se ordentligt. Dessutom är det inte bra för huvudet och hjärnan att inte korrigera de synfel man har. Hjärnan måste då överkompensera hela tiden, vilket i värsta fall leder till återkommande migränattacker.

En lösning på problemet kan vara att operera bort sitt synfel. Det kan dock kännas obehagligt att ha en doktor till att skära i ögat, och dessutom kostar dessa ingrepp väldigt mycket pengar.
Man kan också investera i ett par glasögon och hoppas att man lyckas hålla reda på dem. Det är visserligen lite klurigare att komma ihåg att ta med dem, sminka sig under brillorna och så immar de gärna igen på vintern.

Det smidigaste kan alltså vara att köra med toriska linser. De kommer i två olika styrkor och har en funktion som gör att de inte flyttar på sig när du kollar åt olika håll. De är tunna, hållbara och lätta att använda.

Dra nytta av ditt handikapp

Även när du har de toriska linserna inne i ögonen och egentligen kan se helt perfekt, så kan det vara roligt att på skoj utnyttja ditt handikapp: det faktum att du har astigmatism. Man kan skylla väldigt många klantiga misstag och snubblingar på sitt synfel.
Kanske kan man få gå först på flygplan för att man inte ser ordentligt. På caféer och restauranger bör man aldrig behöva vänta på sin tur. Så länge man tydligt hävdar att man har astigmatism, så släpper folk sannerligen före en och livet blir lite enklare.