Att naturen är vårt naturliga element är barn bäst på att uttrycka. Utomhus slipper barnen ta hänsyn föräldrarnas ständiga uppmaning om försiktighet och ordning och kan fritt leka och utforska skogens skatter. Bevisligen ger utomhusvistelsen ett mer tillfreds och koncentrerat barn som mer sällan drabbas av infektioner och med detta sagt är friluftslivet något att uppmuntra. Som förälder kan man enkelt stötta barnets upptäckarlust genom att se till att barnet har bra kläder som ger de förutsättningar som krävs för utomhuslek.

Delaktiga i vardagliga beslut

Att hitta rätt vinterkläder för barnen brukar bli svårare med åren. Inte för att kvalitén försämras när de kommer upp i storlek, utan för att barnens bestämda syn på kläder börjar få fäste. Vilka täckbyxor som helst funkar inte längre och overallen som länge fungerade utmärkt som vinterklädsel anser allt fler av de lite äldre barnen att de växt ifrån. Barnens egen vilja är dock något som bör uppmuntras och även om det ur förälderns synsätt vore bäst med en heltäckande overall i vinterrusket är det viktigt för barnen att få känna sig delaktig i inköpet av vinterkläder.

Benen närmast marken

När overallen lagts på hyllan och det tvådelade setet blir aktuellt är det främst täckbyxan som bör prioriteras. Barn som fortfarande klättrar i snöhögar och leker i naturen kräver byxor som klarar av dessa påfrestningar. Täckbyxan ska hålla för slitage, hålla värme och hålla vätan borta. Därtill och med hög prioritet bör täckbyxan vara följsam och smidig så att de följer med i barnens lek. Att hitta den perfekta täckbyxan är förmodligen oerhört tidskrävande och kanske ska man därför ta del av de tester som utförts av experter på området.

Friluftsfrämjandets favorit

Vilka kan ha mer koll än ambassadörerna på friluftsfrämjandets egen tidning? De, om någon, bör veta vad som krävs för att ett par täckbyxor ska platsa in på topp i komfort, skydd och kvalité. I ett test har man valt att testa och jämföra fem täckbyxor i storlek 116-164 cl och funnit att priset endast delvis pekar på kvalité. Att som förälder veta att dyras inte nödvändigtvis behöver betyda bäst kan nog ha en viss lugnande effekt eftersom att barnen snabbt växer ur sina vinterkläder. Så givetvis ska man satsa på kvalité som förenklar den viktiga och lärorika utomhusleken. Ett bra tips är att läsa på om täckbyxor innan spenderbyxorna tas på.